Indiase Land vandaag interview met Charles C. Mann over zijn nieuwe boek: 1491: nieuwe openbaringen van Amerika voor Columbus

Link: https://people.umass.edu/derrico/mann_interview_full.html

Peter d'Errico

Gepubliceerd in Indisch Land Vandaag 20 & 25 December 2005

INLEIDING

Charles C. Mann ' s nieuwe boek, 1491: Nieuwe openbaringen van Amerika voor Columbus, gepubliceerd in augustus door Knopf, is al een bestseller en heeft de New York Times lijst gemaakt van de 100 opmerkelijke boeken van het jaar. As Tijd zet het, " dit grote portret van de pre-Columbiaanse beschaving stelt dat het veel meer bevolkt en verfijnd was dan voorheen gedacht."

In feite, Mann ' s boek is een blockbuster. Het brengt de resultaten samen van het meest recente wetenschappelijk onderzoek dat gericht was op het leren over het Amerikaanse halfrond vóór de zogenaamde 'ontdekking' door Columbus. Mann presenteert dit onderzoek in een eenvoudige, persoonlijke stijl die lezers in staat stelt om kwesties en concepten te begrijpen op complexe gebieden zoals linguïstiek, genetica, koolstofdatering, aardrijkskunde en epidemiologie.

Door deze gebieden te combineren met recente bevindingen van Antropologie en Archeologie, bouwt Mann een overweldigende kritiek op conventionele stereotypen van de 'nieuwe wereld': Hij toont aan dat de inheemse bevolking aanzienlijk groter was en inheemse samenlevingen aanzienlijk complexer dan de huidige stereotiepe opvattingen. In plaats van een paar zwervende groepen verspreid over het land, toont Mann dat de laatste onderzoeksdocumenten het bestaan van miljoenen mensen in wijdverbreide en ingewikkelde beschavingen over het hele Halfrond, die bezweken niet omdat ze 'inferieur' waren aan de koloniserende indringers, maar omdat ze geen immuniteit hadden voor de geïmporteerde ziekten. Epidemieën brachten hele volkeren terug tot restanten die zichzelf en hun land niet konden verdedigen.

De publicatie van Mann 's boek verschuift het hele paradigma van' discovery, ' kolonisatie, en de geschiedenis van inheemse volkeren in Amerika. Dit boek vormt de basis voor een wetenschappelijke geschiedenis van Amerika. Niet langer hoeven we onze kritiek op de Beringstraat theorie (of, zoals wijlen Vine Deloria Jr.het noemde, de BS theorie) en al haar daarmee gepaard gaande onzin over een 'leeg land' alleen te baseren op onze instincten en traditionele verhalen; nu kunnen we in één boek de resultaten van geavanceerde westerse wetenschap lokaliseren die onze inzichten ondersteunen.

Indian Country Today ontmoette Charles Mann op een van de vele openbare lezingen die hij presenteerde naar aanleiding van de publicatie van zijn boek. Hij accepteerde een uitnodiging om deel te nemen aan een interview voor de krant, via een e-mail uitwisseling.

INTERVIEW

ICT: laten we u eerst bedanken voor het enorm belangrijke werk dat u hebt verricht bij het schrijven van dit boek. Zoals onze inleiding op dit interview zegt, beschouwen we 1491: nieuwe openbaringen van Amerika voor Columbus als een paradigmaverschuivende gebeurtenis.

CM: dat is erg aardig van je. Ik denk dat ik wat bescheidener zou zijn. Ik heb in mijn boek geprobeerd om aan te tonen dat als je op lange termijn bekijkt hoe veel verschillende onderzoeken op verschillende gebieden lijken samen te passen in één groot geheel—een fascinerende, naar mijn mening.

ICT: laten we beginnen met een persoonlijke vraag: Wat motiveerde je om dit enorme project aan te nemen?

CM: zo is het niet begonnen. Ik ben correspondent bij de nieuwsafdeling van het journal Science  . Meer dan twintig jaar geleden stuurde het tijdschrift me om een NASA expeditie te verslaan die probeerde te leren over de afbraak van de ozonlaag. De wetenschappers hadden een vliegtuig dat over het halfrond vloog, van ver naar het noorden naar het zuiden, de bovenste atmosfeer aan het bemonsteren. We stopten in Merida, op het schiereiland Yucatan. Om een of andere reden hadden de wetenschappers de volgende dag vrij, en we huurden allemaal een VW bus om een aantal van de Maya ruïnes te zien. Ik was volledig verbaasd door hen. Ik woonde een paar jaar in Italië, dus ik wist iets over de Romeinse ruïnes, en deze leken me net zo verfijnd en mooi—en veel groter. Ik had geleerd over het oude Rome op de middelbare school, maar niet over de Maya ' s. Ik dacht, Waarom was dit geen deel van het curriculum?

In de komende jaren, wangelde ik opdrachten die me naar verschillende delen van Amerika zouden brengen, en ik nam altijd een dag of twee extra om oude sites te zien. Ik gebruikte het privilege van de journalist om vreemden op te roepen en archeologen, antropologen en stamfunctionarissen te vragen wat ze moesten zien. En na verloop van tijd bouwde ik langzaam een foto op van hoe deze mensen de Amerika ' s dachten voordat Columbus eruit zag, een foto die heel anders was dan wat ik op school geleerd had. Toen, in de jaren negentig, werd mijn zoon door zijn school precies geleerd wat ik geleerd had in mijn school—ideeën waarvan ik wist dat ze drie of vier decennia te oud waren. Dus ik dacht, "Goh, iemand moet een boek schrijven."

ICT: als schrijver was je focus over het algemeen op wetenschap, en je hebt prestigieuze prijzen ontvangen voor het beste Amerikaanse Wetenschapsschrift. Hoe heeft uw ervaring met wetenschappelijk schrijven uw benadering van de problemen van de pre-Columbiaanse geschiedenis vorm gegeven?

CM: het meest waarheidsgetrouwe antwoord op je vraag zou zijn "Ik weet het niet zeker."Maar laat me raden. De meeste historici zijn opgeleid om te werken met slechts een paar soorten bewijsstukken—geschreven documenten, interviews, dat soort dingen. Wetenschappers zijn opportunisten die bijna alles zullen gebruiken als het solide gegevens kan leveren. Om te leren over de prehistorie van Amerika, moet men verder gaan dan het geschreven verslag, hoe interessant het ook is, naar een groot aantal nieuwe technieken—pollenanalyse, AMS-datering, ijskernen bemonstering, hydrologische modellering, multispectra analyse, mitochondriale DNA-testen, enzovoort. Dit was niet onbekend voor mij, en dus voel ik me er misschien beter bij dan schrijvers die niet werken vanuit de wetenschappelijke traditie.

Een tweede manier waarop ik had kunnen profiteren, is dat ik door naar dit onderwerp te komen vanuit een achtergrond in de natuurwetenschappen, in tegenstelling tot de sociale wetenschappen, misschien minder geremd ben geraakt door een aantal oude vooroordelen. Natuurlijk, het nadeel is dat ik misschien wat beginnersfouten heb gemaakt.

ICT: uw boek toont vele manieren waarop de moderne wetenschap observaties ondersteunt van de vroegste ontdekkingsreizigers en avonturiers uit christelijk Europa, vooral met betrekking tot de omvang, dichtheid en verfijning van de inheemse bevolking. Heeft deze Congruentie tussen wetenschap en oude reisdagboeken je verrast?

CM: niet echt. Zeker, de Europese reizigers hadden hun eigen agenda ' s (op zijn zachtst gezegd) en waren niet altijd de meest betrouwbare getuigen (op zijn zachtst gezegd). Toch ben ik het eens met de historicus Woodrow Borah, die opmerkte dat Europeanen uit de zestiende eeuw wisten hoe ze moesten tellen en observeren. Dus als een groep van hen zei dat er veel mensen waren in, laten we zeggen, het Amazonegebied, leek het me dat de standaard hypothese zou zijn dat er in feite veel mensen op die plaats waren geweest. Daarom was ik niet erg verrast toen andere soorten bewijs het leek te bevestigen.

ICT: we waren verrast om uit uw boek te leren hoe recente belangrijke wetenschappelijke bevindingen op veel gebieden pas 50 jaar geleden mogelijk zouden zijn geweest. Koolstofdatering, bijvoorbeeld, werd slechts uitgevonden als een wetenschappelijk instrument in de jaren vijftig, en revolutioneerde Archeologie. Vertel ons over het soort nieuwe wetenschap waarop uw boek is gebaseerd.

CM: Ik heb er al een paar genoemd. Een manier om de nieuwe methoden samen te vatten zou zijn om te zeggen dat ze de laatste veertig jaar aan innovatie vertegenwoordigen op gebieden als Demografie, klimatologie, epidemiologie, economie, plantkunde, genetica, beeldanalyse (of hoe je de technieken voor het interpreteren van satellietfotografie noemt), palynologie (pollenanalyse), moleculaire biologie en bodemwetenschap. Ook een aantal andere velden die ik op dit moment ben vergeten.

ICT: een van de onderzoeksgebieden die u bespreekt, is het verlies van de bevolking door ziekte. De auteur, Harold Napoleon, schreef over Alaska inheemse dorpen, in Yuyaraq: De weg van de mens worden, schreef dat mensen zo geschokt waren door het" trauma van ziekte en de ineenstorting van hun wereld " dat ze bezweken voor koloniale agressie. Kunt u uitleggen hoe epidemieën en koloniale agressie onderling verbonden factoren waren in de onderwerping van inheemse volkeren?

CM: zonder epidemische ziekten zouden de Europeanen het veel moeilijker hebben gehad om het halfrond over te nemen. In feite, het grootste deel van de tijd dat Europeanen probeerden om de Amerika ' s te koloniseren in afwezigheid van epidemische ziekten hun inspanningen mislukte, meestal omdat lokale mensen werden moe van hen en gooide ze weg. (Ik ben hier afdekken door te zeggen "de meeste van de tijd"; afhand, ik kan niet denken aan een ander voorbeeld, maar ik ben er zeker van dat er een).

De beroemde pelgrims zijn een voorbeeld. Tussen ongeveer 1480, toen Europese schepen voor het eerst verschenen voor de noordoostkust en 1620, toen de pelgrims arriveerden, deden Europeanen talloze pogingen om permanente bases aan de kust te vestigen. Velen werden afgeschrikt door de aanwezigheid van grote, dichtbevolkte nederzettingen. Wat hen betreft, die beproefd waren, de Indianen verdrongen de meesten van hen en beperkten de anderen tot kleine handelspostjes. In ongeveer 1617 heeft een epidemie—misschien van virale hepatitis en zeker van Europese oorsprong—de kust van New England geteisterd, waarbij de grote meerderheid van haar inwoners om het leven kwam. De lokale Wampanoag was sterk verzwakt en keerde terug en liet de pelgrims toe om in te trekken.

Ziekte speelde waarschijnlijk zijn grootste rol in de vernietiging van de Triple Alliance (aka het "Azteekse rijk") in Centraal Mexico. Met behulp van een techniek die de Spanjaarden hadden ontdekt in het Caribisch gebied, greep Cortés Motecuhzoma, de leider van de Mexica (de belangrijkste van de drie groepen in de alliantie). Dit schokte de Mexica zo 'n beetje zoals Cromwell' s inbeslagname van de Engelse koning Charles een eeuw later in Groot-Brittannië deed. Het kostte hen een paar maanden om er overheen te komen, maar toen de Mexica dat deed, vermoordden zij tweederde van de Spanjaarden en de meeste van hun paarden en gooiden hen uit de stad. De Mexica heeft Cortés in elkaar geslagen.

Bijna iedereen raakte gewond en de Europeanen stonden op het punt van totale vernietiging toen door een gelukstreffer de pokken binnenkwamen met een aantal Spaanse schepen die uiteindelijk versterkingen aan Cortés leverden. Een enkele zieke, een Afrikaanse slaaf, kan de ziekte hebben binnengebracht - sommige oude documenten beweren dit. Wat het exacte mechanisme van de overdracht ook was, de ziekte scheurde door het platteland. Omdat Cortés en zijn mannen immuun waren (ze waren tijdens hun kindertijd blootgesteld), maakten de Tlaxcalanen—de mensen van een grote staat die al tientallen jaren tegen de Triple Alliance vochten—gemeenschappelijke zaak met Cortés. Toen hij terugkeerde naar de aanval, was het aan het hoofd van een leger tienduizenden sterke, en hij viel een vijand aan wiens militaire en politieke leiding was gedood, bijna aan een man, door de ziekte. De vijanden van de Triple Alliance wonnen deze tweede ontmoeting, maar de enige reden dat het gebeurde was de pokken.

Vermenigvuldig deze twee verhalen met honderd of Duizend en je krijgt een idee van de enorme gevolgen die Europese ziekten hebben wanneer ze naar Amerika kwamen. Pokken alleen al lijken ongeveer 40% van de niet-gevaccineerde populaties te doden. Als vier van de tien Amerikanen vandaag zouden sterven, zou de samenleving uiteenvallen. Je kon de dingen gewoon niet draaiende houden—te veel mensen zouden gestorven zijn, en met hen hun verzamelde kennis. Het onvoorstelbare verlies zou een enorme spirituele crisis veroorzaken. Dit alles gebeurde met inheemse gemeenschappen, en het maakte hen vreselijk kwetsbaar.

Dat geldt overigens ook voor de Europese samenlevingen. De Zwarte Dood had een stuiptrekkingen op het continent en doodde ongeveer een derde van de bevolking. Als Genghis Khan direct na de Zwarte Dood had aangevallen, merkte de historicus Alfred W. Crosby op, dat de pelgrims geen Europese taal zouden hebben gesproken.

ICT: uw boek is opmerkelijk door het feit dat het geen polemiek is; u presenteert wetenschappelijke consensus over een onderwerp, en erkent gebieden van controverse. Hoe zou je de algemene situatie karakteriseren: bevinden we ons in een paradigmaverschuiving in de wetenschappelijke benadering van de geschiedenis?

CM: ik zou het zo zeggen. Het bewijs heeft zo veel opgebouwd dat het niet langer mogelijk is om te negeren, zelfs als men dat zou willen. Weinig ervan is definitief, maar alle pijlen lijken in dezelfde richting te wijzen, tenminste naar mij. En om welke reden dan ook lijken niet-Indianen bereid om het te horen. Velen van hen, in ieder geval.

ICT: uw boek is ook niet "Romantisch"; de Indianen hebben niet altijd "gelijk."U toont bijvoorbeeld op grote schaal bewijs van inheemse ecologische duurzaamheid, maar wijst erop dat er ook ecologische rampen waren. Denk je dat het belangrijk is om te weten dat de inheemse volkeren niet onberispelijk waren, maar dat mensen fouten konden maken?

CM: Ja. Indianen zijn mensen. Als je het zo zegt, lijkt het me een heel stom, voor de hand liggend ding om te zeggen. En ik wed dat uw lezers nooit enige twijfel hebben gehad over deze score! Maar te veel van de geschiedenis die ik heb gelezen heeft dit niet ter harte genomen. Indianen lijken constant te worden gepresenteerd als pleister heiligen of pleister zondaars. Het ene is een mooier stereotype dan het andere, maar beide ontkennen dat inheemse volkeren deelnemen aan het volledige scala van menselijk gedrag, goed en slecht.

Een subtielere versie hiervan is wat ik (nogal oneerlijk) in het boek "Holmberg' s Mistake" noem, naar een antropoloog die een groep zeer arme, jacht-en verzamelende Zuid-Amerikaanse Indianen beschreef als een tijdloos overblijfsel van het Stenen Tijdperk, toen ze in feite een vervolgde mensen waren die door wrede ranchers in het bos waren gedreven. Indianen worden voortdurend gepresenteerd als tijdloze essences, mensen die nooit zijn veranderd in duizenden jaren. Maar dat wil zeggen dat ze geen geschiedenis hebben—de enige mensen op aarde die hun omgeving niet veranderen of met anderen omgaan. En ze komen alleen in de geschiedenis als Europeanen in beeld komen. In sociaal-wetenschappelijk jargon worden Indianen afgeschilderd als gebrek aan agentschap. Je kunt mijn aanpak samenvatten als een poging om een geschiedenis te schrijven waarin ik ervoor zorgde dat de Indianen een agentschap hadden.

ICT: Hoe heeft uw lezing en boek tour publiek gereageerd op uw werk: ontvankelijkheid voor veranderd denken of weerstand tegen het accepteren van de nieuwe wetenschappelijke gegevens?

CM: mensen zijn ongelooflijk aardig voor me geweest—Ik voel me erg gelukkig. De grote meerderheid staat zeer open voor deze ideeën. Er zijn zeker een paar academici in elkaar geslagen en wat foto ' s genomen, maar ik denk dat dat bij het gebied hoort. Op persoonlijk niveau ben ik zeer tevreden over het grote aantal middelbare school leraren die me hebben verteld dat ze het materiaal in mijn boek willen opnemen in wat ze aan leerlingen presenteren. En een groot aantal inheemse mensen hebben me geholpen en aardige dingen gezegd, wat me natuurlijk heeft gekieteld.

ICT: Dank u, en de beste wensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *